Vegetarisk Bao bun

Gua bao, eller bao bun som det oftast kallas i Sverige, är en typ av ångkokta brödknyten som viks på mitten, fyllda med fläskkött eller andra ingredienser. Bao buns är populär street food, och är både enkelt och roligt att laga hemma. Här hittar du recept på god vegetarisk bao bun!

Tillaga frysta Bao buns

Själva bröden till Gua bao är vegetariska och kan alltså tillagas precis som vanligt. Bao-bröd (bröd-bröd!) är ganska enkla att baka från grunden, men ännu enklare är att köpa frysta bröd som bara är att ånga. Detta gör du enklast med en ångkorg i bambu, som finns att köpa för under 200 kr.

  1. Ställ ångkorgen ovanpå en kastrull med sjudande vatten.
  2. Lägg bakplåtspapper i korgen.
  3. Placera bröden i korgen och ånga tills de tinat och kan öppnas.

Köpa färdiga bao buns

För att hitta färdiga bao buns av hög kvalitet kan du vända dig till en återförsäljare som specialiserar sig på asiatiska mat- och råvaror. Hos många kan du beställa online och få hemskickat. Du hittar frysta bao-bröd och bao buns med fyllningar hos en specialist som Pong Market. Köp Bao bun hos Pong Market för hemleverans eller upphämtning på restaurang.

Vegetarisk Bao bun med tofu

Tofu är det kanske mest klassiska vegetariska alternativet till kött i asiatiska rätter. Det är tacksamt att marinera och har en konsistens som passar väl i den här typen av mat.

Ingredienser (4 portioner)

ca 400 g fast tofu

1 tsk riven ingefära

½ dl soja

1 msk honung

Tillagning

1. Skär tofun i bitar som passar att lägga in i bao-bröden.

2. Blanda ingefära, soja och honung i en skål.

3. Pensla rikligt på tofun och lägg i en plastpåse tillsammans med resten av marinaden.

4. Låt marinera i minst 30 minuter i kylen.

5. Ta fram ur kylen och tillaga bao-bröden.

6. Bygg egna Gua bao med valfri mängd tofu och valfria tillbehör.

Vegetarisk Bao bun med svamp

En krämig svampfyllning är verkligen supergott i bao buns, och är mycket enkelt att tillaga. Kombinera gärna med vårt recept för tofu ovan för att ge dina gäster valmöjligheter till middagen!

Ingredienser (4 portioner)

400 g portabellosvamp eller champinjoner

2 msk soja

1 msk ostronsås

1 msk honung

Tillagning

1. Skiva eller hacka svampen.

2. Stek i några minuter i het stekpanna, tills svampen är mjuk.

3. Rör ner soja, ostronsås och honung i stekpannan.

4. Tillaga bao-bröden.

5. Servera tillsammans med tillbehör som grönsaker, lök, majonäs och andra valfria godsaker!