Skurna syltkakor

En klassisk småkaka till fikarasten? Syltkakor, eller syltsnittar som de också kallas, är en klassisk småkaka som hängt med länge. Syltkakor som är skurna passar utmärkt att ta upp ur frysen när du får besök eller att ta med till eftermiddagsfikan på jobbet.

Här kommer vårt enkla recept på syltkakor!

Skurna syltkakor - Recept

Ingredienser:

Ca 60 småkakor

200g rumsvarmt smör/margarin

4 dl vetemjöl

1 dl potatismjöl

1.25 dl florsocker

1 krm hjorthornssalt

Fyllning

5–10 msk sylt (valfri, oftast röd)

Glasyr

2 dl florsocker

1–2 msk vatten beroende på önskad konsistens

Så här gör du

1. Börja med att sätta på ugnen (200 grader). Blanda sedan ihop potatismjöl, hjorthornssalt, vetemjöl och florsocker till en mördeg. Degen delar du sedan i mindre bitar innan du rullar ut bitarna i 40 cm långa längder. Bredden ska vara ca 10 cm.

2. Längderna ska sedan läggas på en plåt med bakplåtspapper. Gör en fördjupning längs med varje längd som du sedan lägger sylt i. Sedan ställer du in plåten i ugnen i drygt 10 minuter.

3. Blanda ihop florsocker och vattnet till glasyren. När längderna är färdiggräddade är det dags att sprida glasyren över sylten. Efter detta återstår det att dela längderna på snedden. Ett bra riktmått är 2–3 cm breda syltkakor.

Vill du ha mer inspiration till något sött efter maten, kolla in: