Spenatpaj (LCHF) – vegetarisk matpaj

Spenatpaj är enligt många den bästa vegetariska pajen. En vegetarisk paj är ett bra alternativ för lunchlådan och paj är dessutom gott att värma på i mikron i efterhand. Vi presenterar en god LCHF-paj som har stor potential att bli din nya vardagsfavorit.

Här kommer vårt lättlagade spenatpaj-recept!

Spenatpaj – Recept

Ingredienser:

Ca 4–5 lunchportioner

Degen:

3 dl mandelmjöl

½ dl sesamfrön

40g smör

1 msk fiberhusk

1 tsk salt

1 ägg

Fyllningen:

300g spenat (fryst eller färsk)

2 dl grädde

1 gul lök

4 ägg

300g riven ost

Salt och peppar

Valfritt: soltorkade tomater och oliver är gott i om du gillar det

Så här gör du

1. Sätt på ugnen (175 grader) och mixa mandelmjöl och sesamfrön i en matberedare. Tillsätt sedan smör, fiberhusk, salt och ägg och kör till en deg. Degen lägger du sedan i ett kylskåp i ca en timma. Tina spenaten om du använder fryst spenat.

2. När degen vilat är det dags att trycka ut den i en pajform. När degen är uttryckt ska den förgräddas i knappt 10 minuter på 175 grader innan du tar ut degen. Nu kan du passa på att höja ugnsvärmen till 225 grader.

3. Blanda spenaten med grädden. Använder du fryst spenat så pressa ur vätskan efter att du tinat den. Rör nu ned äggen tillsammans med spenaten och grädden och passa på att salta och peppra. Efter det blandar du ner osten och häll därefter hela fyllningen i pajskalet. Önskar du ha i soltorkade tomater och oliver så kan du blanda i det nu.

4. Sätt in formen i ugnen och ta tiden (20–25 min). Servera gärna pajen med en god blandsallad till. Nu återstår det bara att njuta av en nyttig paj!

Kolla gärna in våra andra nyttiga vegetariska luncher: